15 Nisan 2010 Perşembe
Osman Gazi (1258-1326)
Osman Bey, yerel ismi ile Otman Bey, Osman Gazi ya da I. Osman, (Osmanlı Türkçesi: عثمان بن أرطغرل, Osman bin Ertuğrul) (d. 1258, Söğüt – ö. 1326, Bursa) Osmanlı Beyliği’nin kurucusudur. Babası Ertuğrul Gazi, annesi ya da babaannesi, Hayma Ana’dır (Hayma veya Hayme Hatun). Oğuz Türkleri’nin Kayı boyundandır.
Yaşamının erken dönemleri hakkında güvenilir kayıtlar yoktur. Osman Bey’in soyuna ve boyuna ait bilgiler gelenekseldir ve en eskisi ölümünden 100 yıl sonra yazılmıştır. Bu eserler arasında en eskiden başlayarak Ahmedî (öl. 1414), Dâstân ve Tevarih-i Mûlûk-i Âl-i Osman’, Şükrullah (öl. 1464), Behçetü’t-Tevarih ve Âşıkpaşazade (öl. 1481), Tevarih-i Âl-i Osman adlı eserler isimlendirilebilir. Dönemine ait tüm çağdaş eserler büyük ölçüde 1422 ya da hemen sonrasında tarihlendirilen ve artık mevcut olmayan özgün bir metinden türemiş oldukları iddia edilmektedir.
Çağdaşı ünlü gezgin İbn Battuta, Osman Bey’in oğlu Orhan Bey’i, o dönemdeki başkent Bursa’da ziyaret etmiştir. 1283′te babası Ertuğrul’un ölümü ile babasının yerine Anadolu Selçuklu Devleti’nin “uçbeyi” oldu. 1299′da Anadolu Selçuklu Devleti’nin “büyük uçbeyi” oldu. Bu tarih, aynı zamanda birçok tarihçi tarafından Osmanlı’nın kuruluş tarihi olarak kabul edilir.
Osman Bey, büyük uçbeyi olduktan sonra Bizans yönündeki faaliyetlerine hız verdi. Çünkü o dönemlerde Bizans; isyanlar, kargaşalar ve taht kavgaları içindeydi. Durumdan faydalanan Osman bey Karacahisar, Bilecik, Yarhisar, İnegöl ve Yenişehir’i aldı. 1288′de beyliğin başkenti Bilecik’e taşıdı.
Bizans ordusu ile yaptığı Koyunhisar Savaşı’nı kazandı. Koyunhisar Savaşı, Bizanslılar ile Osmanlılar arasındaki ilk savaştır. Bazı tarihçiler, Osmanlı’nın kuruluş tarihi olarak, Koyunhisar Savaşı’nın kazanıldığı 27 Temmuz 1302 tarihini gösterirler. Bu savaşla birlikte Osman Bey’in adı ve Osmanlı Beyliği, Anadolu çapında tanınmıştır. Bu zafer dolayısıyla Anadolu’dan gönüllüler Osman Bey’in safında savaşmak üzere Batı Anadolu’ya akın ettiler. Bu zaferle İznik ve İzmit’in fethi kolaylaştı. Bursa kuşatıldı, fakat alınamadı.
Osman Bey, sağlığının bozulması nedeniyle 1320′de beyliğin yönetimini oğlu Orhan Bey’e bıraktı. 1326′da Söğüt’te nikris hastalığından öldü. Türbesi Bursa’dadır.
Osman Gazi, babası Ertuğrul Gazi’den yaklaşık 5 bin km² olarak devraldığı Osmanlı toprağını oğluna 16 bin km² olarak devretmiştir. İlk Osmanlı parası olan “akçe”, Osman Bey’in zamanında basılmıştır. Bu akçeler bakırdandır,bu da devlet ekonomisinin gelişmekte olduğunu gösterir. Osmanlı padişahlarından II. Abdülhamit, Kütahya/Domaniç’in Çarşamba köyünde Osman Bey’in annesi veya babaannesi olan Hayma Ana’nın türbesini yaptırmıştır. Gündüz Bey veya Gündüzalp, Osmanlı Beyliği’nin kurucusu Osman Gazi’nin kardeşidir. Aydoğdu Bey’in babasıdır.
Ruhuna El Fatiha...
http://www.tarihinarkaodasi.com/osman-gazinin-hayati/
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder